Monaloe Blackrock

This project is located in the heart ofa 1970s South Dublin housing estate in an awkward side garden. The brief for this project was to create a new three bedroom family home suitable for contemporary life on a small tapering site and to provide a sensitive rear extension to the existing house which would re-accommodate it’s kitchen and dinning spaces.

The existing house was completely disconnected from a mature and beautifully maintained rear garden. However, the site was quite well screened by mature hedgeand trees which provide privacy, the net curtains of the scheme, so to speak. Our object was to take advantage of the garden and place living spaces in direct relationship with it. The new house is planned in an open manner, and in open relationship to the rear garden. Both houses share the rear garden and a west facing terrace.

The rear extension of the existing house is conceived as an unobstructed pair of garden rooms connected enfilade, accommodating the kitchen and dinning spaces and children’s playroom, all with direct access to garden. A series of sliding screens enable the spaces to open and close in the garden. Full height openings were achieved, thereby maximising light intake and permitting unbounded relationship between the living spaces and the garden.